Γρεβενά

Τα Γρεβενά αποτελούν μια ευχάριστη έκπληξη για όποιον τα επισκέπτεται πρώτη φορά. Η αλπική φύση της περιοχής, η παραδοσιακή ατμόσφαιρα της πόλης και των γύρω χωριών και οι πληθώρα επιλογών που προσφέρουν τα καθιστούν ιδανικό ταξιδιωτικό προορισμό.

Τα Γρεβενά είναι ένας τόπος με αναρίθμητες φυσικές ομορφιές, στον οποίο ποτέ κανείς δεν πλήττει. Κατέχει μια προνομιακή γεωγραφική θέση και αποτελούν ιδανικό τόπο για χειμερινές κυρίως αποδράσεις.
Συγκεκριμένα, βρίσκονται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Δυτικής Μακεδονίας και συνορεύουν βόρεια και ανατολικά με τον νομό Κοζάνης, νοτιοδυτικά με το νομό Λάρισας, δυτικά με το νομό Ιωαννίνων και βορειοδυτικά με το νομό Καστοριάς.
Τα Γρεβενά είναι ένας από τους νεότερους διοικητικά νομούς της Ελλάδας. Συγκροτήθηκε το 1964 με την απόσπαση της επαρχίας Γρεβενών από τον νομό Κοζάνης και του δήμου Δεσκάτης και των κοινοτήτων Δασοχωρίου και Παρασκευής από τον νομό Λάρισας. Σήμερα, περιλαμβάνει την ομώνυμη επαρχία Γρεβενών στην οποία εγγράφονται 8 δήμοι και 7 κοινότητες.
Κατά την παραμονή σας στα όμορφα Γρεβενά, αξίζει να επισκεφθείτε και τα γραφικά χωριά του νομού. Τα περισσότερα από αυτά διατηρούν την παραδοσιακή τους ταυτότητα και μοιάζουν σαν αληθινά στολίδια άλλων εποχών. Ανάμεσα στα πολλά μικρά και μεγάλα χωριά των Γρεβενών σας προτείνουμε κάποια που αξίζει να επισκεφθείτε.
Η Σμίξη, είναι ένα χωριό που προήλθε από την ένωση των οικισμών, Μπίγκα και Πινακάδες. Βρίσκεται 38 χλμ. ΝΔ των Γρεβενών και είναι το πιο κοντινό χωριό στο βουνό. Χαρακτηριστικό του είναι τα παλιά πέτρινα σπίτια, ηλικίας 100 – 150 χρόνων, τα οποία κατοικούνται ακόμη. Το Μεσολούρι, είναι κτισμένο σε υψόμετρο 1020μ. η τοπική παράδοση λέει ότι το χωριό υπήρξε τσιφλίκι του Αλή Πασά. Στη θέση «Κορυφή Πέτρα», που βρίσκεται βορειοδυτικά του χωριού, βρέθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα. Στη θέση Μύλος σώζονται ερείπια νερόμυλων. Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου που κτίστηκε το 1777.
Το χωριό Σαμαρίνα, είναι κτισμένο αμφιθεατρικά στις ανατολικές πλευρές του Σμόλικα, σε υψόμετρο 1550 μ. Η διαδρομή από τα Γρεβενά μέχρι το χωριό, περνά μέσα από εκπληκτικά τοπία, κατάφυτα από πεύκα και οξιές.Στους πρόποδες του Σμόλικα και νοτιοδυτικά της Σαμαρίνας συναντάμε δύο λίμνες, γνωστές ως Δρακόλιμνες.
Το χωριό Κνίδη, είναι κτισμένο σε υψόμετρο 690 μ. στα Βέντζια. Η φύση το έχει προικίσει με άπειρες ομορφιές. Ο ποταμός Αλιάκμονας που διασχίζει το χωριό και το δάσος βελανιδιάς δημιουργούν τοπία μοναδικής ομορφιάς.
Το Κηπουρειό, είναι κτισμένο σε υψόμετρο 820 μ Το χωρίο πήρε το όνομα του από τους υπέροχους κήπους που υπάρχουν στην περιοχή λόγω των πολλών τρεχούμενων νερών.
Αξίζει να επισκεφθείτε το δρυόδασος της Γόργιανης. Στην περιοχή συναντάμε πολλές πηγές, ενώ βόρεια του Κηπουρειού περνά και ο Βενέτικος.
Η περιοχή της κοινότητας Σπηλαίου έχει χαρακτηριστεί περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Βρίσκεται σε υψόμετρο 960 μ. Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι τα κατάφυτα δάση από πεύκα, έλατα, ιτιές και αγριομηλιές. Κοντά στο σπήλαιο βρίσκονται και τρία πέτρινα γεφύρια καθώς και τα ερείπια ενός αρχαίου κάστρου.