Κερκίνη

Η λίμνη Κερκίνη μονοπωλεί τον οικοτουρισμό στην Ελλάδα και συγκεντρώνει το διεθνές οικολογικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για έναν απ’ τους μοναδικούς εναπομείναντες πιο πλούσιους υδροβιότοπους της Ελλάδας και έναν απ’ τους πιο σημαντικούς της Ευρώπης.

Πάνω από 300 είδη πουλιών αλλά και πολλά είδη θηλαστικών είναι μερικοί από τους κατοίκους της. Ροδοπελεκάνοι, ψαραετοί, βάτραχοι, βουβάλια, γριβάδια, σαλαμάνδρες, λύκοι, τσακάλια είναι κάποια απ’ τα πλάσματα που βρίσκουν στη λίμνη Κερκίνη καταφύγιο και τόπο αναπαραγωγής.

H λίμνη Κερκίνη έχει και τη μεγαλύτερη υδάτινη έκταση που καλύπτεται από νούφαρα στην Ελλάδα. Γύρω απ’ αυτή ζει ο μεγαλύτερος αριθμός βουβαλιών στη χώρα μας και αποτελεί την πιο σημαντική περιοχή μετανάστευσης του αργυροπελεκάνου και του λαγκώνα, που είναι ήδη απειλούμενα από παγκόσμια εξαφάνιση.

Η γύρω περιοχή είναι κατάφυτη από φουντουκιές, φλαμουριές, αγριοτριανταφυλλιές και άπειρα πολύχρωμα λουλούδια που πλημμυρίζουν την ατμόσφαιρα και χαρίζουν στους επισκέπτες μαγευτικές εικόνες.

Ένα απ’ τα γραφικότερα χωριά της περιοχής είναι τα Άνω Πορόϊα. Βρίσκονται σε υψόμετρο 400 μ. πάνω απ’ τη λίμνη Κερκίνη και προσφέρουν πανοραμική άποψη στις βόρειες όχθες της και το κατάφυτο τοπίο του ποταμού Στρυμόνα.