Λούσιος

 

Ο Λούσιος είναι ένα ποτάμι, μικρό, μήκους είκοσι τριών (23) χιλιομέτρων που πηγάζει από το οροπέδιο της Καρκαλούς και εκβάλλει στην περιοχή της Καρύταινας. Σύμφωνα με την παράδοση, σ΄ αυτόν «λούστηκε» ο Δίας από τις νύμφες, όταν γεννήθηκε. Μετά την περιοχή της Αρχαίας Γόρτυνος ονομάζεται Γορτύνιος, παίρνοντας το όνομά του από αυτήν. Τα νερά του διατηρούν την ίδια θερμοκρασία χειμώνα καλοκαίρι.

Το φαράγγι

Η παρόχθια περιοχή του Λούσιου στο μεγαλύτερο τμήμα του είναι απόκρημνη, ενώ υψώνονται κοφτεροί βράχοι κάνοντας αδύνατο το πέρασμα μέσα από αυτούς. Έτσι δημιουργήθηκε το ιδιαίτερου φυσικού κάλλους φαράγγι του. Από το έτος 1997 έχει χαρακτηριστεί «ως περιοχή ενιαίου αρχαιολογικού χώρου» και προστατεύεται από το υπουργείο πολιτισμού. Έχει πλούσια χλωρίδα και πανίδα που συνυπάρχουν αρμονικά.

Στο φαράγγι αναπτύχθηκε η μοναστική ζωή. Πολλοί παράγοντες συνέβαλλαν σ’ αυτό, όπως η γαλήνη, η ησυχία και το θρησκευτικό συναίσθημα των ανθρώπων. Δημιουργήθηκαν ασκητήρια, μοναστήρια, εκκλησίες και παρεκκλήσια. ( Μονή Φιλοσόφου, Μονή Αιμυαλών κ.α)

Επειδή κατά μήκος του φαραγγιού υπάρχουν πολλές πηγές – κεφαλάρια, με άφθονα νερά, αναπτύχθηκε ένα είδος βιοτεχνίας που στηρίχτηκε στην υδροκίνηση. Λειτούργησαν μύλοι για το άλεσμα των δημητριακών, μύλοι που λειτουργούσαν σαν βυρσοδεψεία για την κατεργασία δερμάτων, μύλοι για τη πυρίτιδα οι γνωστοί μπαρουτόμυλοι, νεροτριβές για την επεξεργασία ρούχων, νεροπρίονα για την κοπή ή το «σκίσιμο» κορμών δέντρων κλπ. Στον ίδιο χώρο λειτούργησαν ασβεστοκάμινα, εργαστήρια κατασκευής κεραμιδιών, ελαιοτριβεία και αποστακτήρια με το ρακοκάζανο για την παραγωγή τσίπουρου (ρακί). Σήμερα στην περιοχή λειτουργεί το Μουσείο Υδροκίνησης.

Εθνικό μονοπάτι 32

Το Εθνικό μονοπάτι 32 είναι είναι παρακλάδι του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 GR. Ξεκινά από τη Βυτίνα, περνά από το Ζυγοβίστι, τη Δημητσάνα, το Παλιοχώρι, τη μονή Φιλοσόφου, το Κρυφό Σχολειό, τη μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου, την Καρύταινα, για να καταλήξει στο Γύθειο.