Νέδα

Το φαράγγι της Νέδας, το οποίο διασχίζει κι ο ομώνυμος ποταμός, αποτελεί μια σπάνια και συνάμα ανεξερεύνητη μέχρι πρόσφατα γωνιά της Ελληνικής φύσης. Οι συνεχείς εναλλαγές του τοπίου, η πλούσια βλάστηση, οι τεράστιες ποταμίσιες πέτρες μέσα στα ανοιχτοπράσινα νερά κι οι επιβλητικοί βράχοι, κάνουν το πέρασμά της αληθινή πρόκληση, αλλά και απόλαυση για τον επισκέπτη. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες το φαράγγι γίνεται προσπελάσιμο και η ζωή φαίνεται να ξαναπαίρνει χρώματα και ήχους. Το τοπίο «αιχμαλωτίζει» τις αισθήσεις και τα συναισθήματα και ξαναζωντανεύει το μύθο, τότε που η Νέδα ήταν Νύφη, θεότητα των νερών, που κοντά της μεγάλωσε ο Δίας, προστατευόμενος από την οργή του πατέρα του Κρόνου.

Η Νέδα πηγάζει από το όρος Λύκαιο, κοντά στο χωριό Πέτρα, στα ορεινά της Μεσσηνίας πολύ κοντά στην Ανδρίτσαινα. Τα νερά της, ύστερα από 32 χιλιόμετρα φυσικής ομορφιάς που αποτελούν τα φυσικά όρια των νομών Ηλείας-Μεσσηνίας, συναντούν το Ιόνιο στη θέση Ελαία, λίγο έξω από την Κυπαρισσία.

Ο πεζοπόρος διασχίζοντας το φαράγγι, το γεμάτο πλατάνια, αγριοβελανιδιές, συκιές και πουρνάρια, συναντά δύσκολα σημεία που άλλοτε μετατρέπονται σε ήρεμα περάσματα και άλλοτε στενεύουν και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή! Τα νερά του ποταμού, που απαιτούν ιδιαίτερη εμπειρία και τόλμη, ηρεμούν ξαφνικά έως τους καταρράκτες, οι οποίοι κυλούν από την πλευρά της Ηλείας. Οι καταρράκτες- συνολικά τρεις σε διάφορα σημεία της πορείας – καταλήγουν σε μικρές κολυμπήθρες, όπου η διαύγεια και οι τυρκουάζ χρωματισμοί του νερού εντυπωσιάζουν. Σε μια πλαγιά «κρέμεται» το κατάλευκο εκκλησάκι της Παναγίας και λίγο πιο πάνω η εσοχή, όπου σύμφωνα με την παράδοση βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα.

Λίγο πιο κάτω βρίσκεται το Στόμιο, μια μεγάλη σπηλιά μοναδικής ομορφιάς, απ’ όπου περνούν τα νερά του ποταμού, μέχρι να καταλήξουν στον παραπόταμο Πάμισσο, στην περιοχή Λεμονιά. Από εκεί ο πεζοπόρος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει δύο διαδρομές συγκλονιστικού φυσικού κάλλους. Βαδίζοντας από την πλευρά της Ηλείας παράλληλα με το ποτάμι και ύστερα από 1 1/2 περίπου ώρα διαδρομής μέσα σε ένα άγριο πευκοδάσος φτάνει στα νερά του Ιονίου, στη θέση Πρασιδάκι. Αντίστοιχα από την πλευρά της Μεσσηνίας καταλήγει στην Ελαία, αφού περάσει από τα χωριά Καρνιές και Φόνισσα.

Λίγα χιλιόμετρα ανατολικά από το Στόμιο βρίσκεται η σημερινή Φιγαλία. Οι θρύλοι και οι παραδόσεις ήθελαν τους νέους του γειτονικού βασιλείου της να λούζονται στα νερά της Νέδας για να αποκτήσουν δύναμη, ενώ η Ιστορία αναφέρει ότι οι Φιγαλείς, λαός του Πελασγού βασιλιά Φίγαλου, είχαν τέτοια δύναμη, ώστε έστειλαν καράβια στον Τρωικό πόλεμο.