Πήλιο

Το Πήλιο είναι βουνό στο Νομό Μαγνησίας δίπλα στην πόλη του Βόλου, με ύψος 1.624 μέτρα (κορυφή Πουριανός Σταυρός). Κατά την Ελληνική μυθολογία ήταν η θερινή κατοικία των θεών και πατρίδα των Κενταύρων.

Τα γραφικά χωριά που ξεπηδούν στις πλαγιές του Πηλίου, η πλούσια βλάστηση και η πανίδα του, τα υπέροχα τοπία και οι δραστηριότητες που περιμένουν κάθε ταξιδιώτη, συνθέτουν μια μεγάλη ποικιλία εμπειριών.

Το Πήλιο καλύπτει το μεγαλύτερο κομμάτι του νομού Μαγνησίας. Ενώνεται προς βοράν με την Όσσα και καταλήγει νότια στο όρος Τισαίο ή Μπαρτζόγια. Ψηλότερη κορυφή του είναι το Ξεφόρτι ή Πουριανός Σταυρός που φτάνει 1624 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Άλλες κορυφές του είναι το Κοτρώνι, το Πλιασίδι, οι Αγριόλευκες και το Αηδονάκι. Στις Αγριόλευκες βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου.

Μορφολογικά, το Πήλιο χωρίζεται σε ανατολικό και δυτικό. Η ανατολική του πλευρά είναι απόκρημνη και ‘άξενος’ όπως έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ενώ η δυτική του πλευρά, προς τον Παγασητικό, είναι πιο ομαλή και καταλήγει σε όμορφες αμμουδιές και μικρά λιμανάκια.

Πολλοί χείμαρροι χαράζουν τις πλαγιές του Πηλίου. Από την πλευρά του Παγασητικού, πιο σημαντικοί είναι οι Κραυσίνδωνας, Άναυρος, Βρύχωνας, Κουφάλα και Μπελεγρίνος. Από την πλευρά του Αιγαίου δεσπόζουν το Μέγα Ρέμα, το Μεγάλο Ρέμα, ο Μυλοπόταμος, ο Καλοκαιρινός, το Ποτάμι της Λαγωνίκας και ο χείμαρρος της Μαυρούτσας.

Το κλίμα του βουνού είναι δροσερό το καλοκαίρι και ήπιο το χειμώνα, χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις. Το χιόνι σκεπάζει τις κορυφές του Πηλίου μέχρι τις αρχές της άνοιξης επιτρέποντας έτσι την απόλαυση των χειμερινών αθλημάτων.

24 χωριά σας περιμένουν στις πλαγιές του Πηλίου και όλα ξεχωρίζουν για το υπέροχο τοπικό τους χρώμα, την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, τις φυσικές ομορφιές και τη μεγάλη τους παράδοση. Άλλωστε, σύμφωνα με τη μυθολογία, στο Πήλιο κατοικούσαν οι Κένταυροι, ξεκίνησε η αργοναυτική εκστρατεία και η ιστορία συνέχισε να υφαίνει το νήμα της από αιώνα σε αιώνα μέχρι τις μέρες μας. Γι’ αυτό, όταν έρθετε στο Πήλιο, φροντίστε να γνωρίσετε κάθε γωνιά του και να αφιερώσετε όσο χρόνο χρειάζεστε για να απολαύσετε τις ομορφιές του.