Σύρος

Η Σύρος βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν των Κυκλάδων, 83 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά και 62 ναυτικά μίλια από τη Ραφήνα. Το ταξίδι με φέρυ-μποτ διαρκεί περίπου τέσσερις ώρες, ενώ με τα σύγχρονα ταχύπλοα διαρκεί λιγότερο από τρις ώρες.Είναι περιτριγυρισμένη ανατολικά από τα νησιά Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, δυτικά από τα Σίφνο, Σέριφο, Κύθνο, Κέα και από βόρεια τη Γυάρο. Από το λόφο της Άνω Σύρου μπορεί να δει κανείς όλα αυτά τα νησιά και αμέσως θα καταλάβει γιατί η Σύρος εξελίχθηκε σε διοικητικό, εμπορικό, πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο των Κυκλάδων.
Έχει πληθυσμό περίπου 25 χιλιάδες κατοίκους, ορθόδοξους και καθολικούς και πρωτεύουσά της είναι η Ερμούπολη «Η Αρχόντισσα του Αιγαίου» χτισμένη αμφιθεατρικά στους λόφους που περιβάλλουν το λιμάνι. Θα σας γοητεύσει αμέσως η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της καθώς είναι ίσως η μοναδική κλασσική πόλη που έχει απομείνει στην Ελλάδα. Μια αρχιτεκτονική που μαρτυρά την ιστορία της Σύρου που ξεκινά από τους πανάρχαιους χρόνους και καταλήγει στο σήμερα. Ένας αριστοτεχνικός συνδυασμός του παλιού με το νέο, του κλασσικού με το μοντέρνο.

Το βόρειο μέρος του νησιού ονομάζεται Απάνω Μεριά και είναι ορεινό, ενώ στο νότιο μέρος που είναι πεδινό θα βρούμε τους περισσότερους οικισμούς, χωριά και παραλίες της Σύρου. Η Απάνω Μεριά με τη γραφικότητα της και την ηρεμία της σας καλεί να την εξερευνήσετε καθώς οι δρόμοι και τα μονοπάτια είναι ελάχιστα αλλά σας οδηγούν μέσα από ένα εκπληκτικό τοπίο με βράχια, σπηλιές, γεφυράκια στις παρθένες – άβατες παραλίες του νησιού. Αντίθετα το νότιο μέρος της Σύρου είναι οδικά άριστο με ασφαλτοστρωμένους δρόμους που συνδέουν όλα τα χωριά μεταξύ τους αλλά και με την Ερμούπολη. Οι πόλεις εδώ είναι αναπτυγμένες τουριστικά με σύγχρονές ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και οργανωμένες παραλίες.
Ο συνδυασμός της φυσικής ομορφιάς, του πολιτισμό που αποπνέει αλλά και της φιλοξενίας των κατοίκων της είναι μοναδικός και θα κάνει τις διακοπές σας στη Σύρου αξέχαστες.